Kestovaippa

Kestovaippa

Käytetyt vaipat vaihtavat omistajaansa useimmiten nettikirpputoreilla, mutta myös tavallisilla kirpputoreilla ja Kestovaippayhdistyksen järjestämillä vaippahulinoilla pystyy tehdä edullisia löytöjä. Kestovaippa onkin uudelleen käytettävä vaippa, joka on tuotettu luonnon kuiduista, keinotekoisista materiaaleista tai näiden sekoituksesta. Tän lisäksi niin että ne säästävät luontoa, säästävät he perheessämme lisäksi rahaa tän verran, koska niillä rahoilla pystymme tekemään vuosittain vaikka mitä hauskaa. Vaippalainaamot ovatkin mahtava tapa tutustua erilaisiin vaipatusmahdollisuuksiin. Yhteensä siis kahdessa vuodessa menee rahaa roskiin vähintään 870 €. Taskuvaipat on isommalla vauvalla ja taaperolla ihan parhaat. Näistä kertyy kuluja kahdessa vuodessa kevyesti satakin euroa. Luonnonvaroja kuluttavat myöskin vaippojen valmistus, varastointi, kuljetus kuluttajille ja edelleen kaatopaikalle. Erilliset osat kuivuvat isosti.

Valmiita kestovaippoja voi nykyään isoimpien kauppaketjujen myymälöistä ynnä lukuisista internetpuodeista. Pesuaineen täytyisi sisältää alle 5 % saippuaa. Kun vauva tottuu kuivaan vaippaan, myöskin kasteluväli pitenee. Villaisissa vaipoissa riittää usein kuivatus ja tuuletus. Pyykkihuoltoon kuluu muutamia minuutteja muutama kolme kertaa viikossa, joten hyvin isotöisiä kestovaipat eivät ole. Käytä auringonvaloa tahranpoistajana. Vaipassa voi olla pintakuiva kangas, imuja kuoriosa erillisinä kappaleina, joita pystytään yhdistellä eri tavoin. Vauva oppii viestittämään milloin vaippa on märkä. Hintaan vaikuttavat pesuaine kuten myös koneen kuluttama vesimäärä.

Yksinkertaiset, rakenteeltaan kertakäyttövaippojen tyyliset kestovaipat täten sikäli sanotut all-in-one-vaipat vastaavalle ajalle maksavat edullisimmillaan noin 785 €. Vastoin yleistä luuloa kankainen vaippa saattaa olla usealle herkkäihoiselle sekä allergikolle parempi vaihtoehto kuin kertakäyttöinen. Silloinkaan tällöin keittopesen vasta vaipat 95 asteessa. Esim. Kestovaippayhdistyksellä on usealla paikkakunnalla lainaamotoimintaa. Kestovaippainfon keskustelualueelta löydät saletimmin hyötyä. Villavaippahousut ja villaimut pestään käsin tai villanpesuohjelmalla. Toimivat kuorivaippana.

Huuhteluainetta ei tule käyttää, jotta tuo huonontaa vaippojen imukykyä. Vauvoja onkin usean kokoisia kuten myös muotoisia. Pesukoneen elinikä voikin vähentyä vahvasti käytettäessä zeoliittia sisällään pitäviä pesuaineita. Kuitenkin jokin vaippa sopisikin monelle tutulle sekä keskustelupalstalaiselle, se ei silti takaa sitä, niin että tuo sopisi juuri teidän lapsellesi. Pesussa kandee noudattaa tuottajan pesuohjeita. Pesuaineen käy sisältää mahdollisimman vähän saippuaa (enintään 5 %). Kestovaippoja on nimittäin monenlaisia, silloin yksinkertaisesti kestovaippa koostuvat imuosasta ja kosteudenpitävästä vaippakuoresta. Kestovaippoja ei tarvitse pestä joka päivä, vain saatta kovin kerätä koneen toteen pesemällä vaipat parin kolmen vuorokauden välein.

Jos pelkäät, koska lapselle käy kylmä, sikäli pue päälle löysät trikoohousut ilman vaippaa. Huuhtele tahrat tuoreeltaan vedellä, tai mikäli vaipassa ei oo fleeceä, pese tarvittaessa sappisaippualla. Kaikkein helpoin vaihtoehto onkin All in one –vaippa velcro-kiinnityksellä. Myöskään villaa ei kannata asettaa kuivausrumpuun huopumisen tähden. Sikäli mikäli tykkäät näprätä vähän enemmän, kokeile myöskin harsovaippa-villahousut/kuori-yhdistelmää.

Yhä useammissa perheissä ollaan sikäli sanottuja sekakäyttäjiä, joka vaippamaailmassa merkitsee sitä, niin että kotona käytetään päivisin kestovaippoja ja öisin tai reissussa turvaudutaan sitten kertakäyttövaihtoehtoihin. hitaat imut imevät hitaasti, toisaalta imevät huomattavasti sekä myös tykkäävät liuoksen paremmin. Kestovaippa ei pidä sisällään vahingollisia kemikaaleja ja varsinkin muoviton kuori on hengittävä. Saatavana lyhyttai pitkälahkeisina. Nykyaikaiset pesukoneet voivat lähes säästää vettä verrattuna käsin lavuaarin alla huuhteluun. Uuden vaipan sekä imujen imuteho paranee pesukertojen myötä, usein 5-10 pesukerran jälkeen etenkin imut pääsevät toteen tehoonsa. Näitä hoitoliina roskikseen, älä vessanpönttöön. Pyykkäysväli, kuivausrumpu, kakkakatastrofipäivät, vauvan kasvu …kaikki vaikuttavat, joten optimaalinen vaippamäärä pärjää hitaasti. Lisäosia ei tarvita, ellei halua käyttää hoitoliinaa, mitä useimmissa laitteissa ei oo.

Materiaalina esimerkiksi froteeta, flanellia, hamppua taikka bambua. Vaikeinta kestoilussa on alkuun tietää minkälaisia vaippoja ostaa, jahka saatavilla on sikäli huomattavasti erilaisia vaihtoehtoja. Imuosassa on enimmäkseen vaihtoehtoja: imevän osan materiaalina pysty olla esimerkiksi harso, flanelli, frotee tai hamppukangas. Kiinnityksenä tarranauha, nepparit tai erillinen vaipan kiinnitin. Heidän ääripäiden välissä onkin monta erihintaista vaihtoehtoa. Etenkin fleece-pintaiset vaipat menevät ongelmitta tukkoon, jos saippuaa on huomattavasti. Kestovaippojen lämpötila on luonnollinen. Sikäli mikäli ehdottomasti tahdot täyskestoilla alusta lähtien, todennäköisesti isoin virhe olisivat hommata yhtä vaippatyyppiä suuri kasa. Talven vaippaostojen hinnalla hankit kestovaippoja lapsen koko vaippakaudeksi.

Villa on ainutlaatuinen materiaali, eivätkä yksikään keinotekoinen materiaali pysty jäljittelemään tän ominaisuuksia. Tarvittavien vaippojen lukumäärä riippuu kuivatusolosuhteista, käyttöja pesutiheydestä. Allergioiden välttämiseksi kannattaa käyttää hajusteettomia pesuaineita kuten myös normaalia pienempiä pesuainemääriä. Vaippa onkin lapsen alusvaate. Suuremmalla teholla vaipat ovatkin kuivempia pesukoneesta otettaessa, sillä he myös kuluvat nopeammin. Mikrokuitufrotee onkin parasta imukykynsä takia, mutta tätä ei suoraan vauvan iholle. Vaipanvaihtojen yhteydessä vauvaa voi käyttää pissalla ja siten kombinoi kestoiluun lisäksi vessahätäviestintää. Googlaillessa tuskastut äkkiä informaatiotulvaan.

Lue lisää kestovaippainfosta